Wednesday, July 16, 2008

Dag 11, 12 och 13 - Las Vegas, Grand Canyon och Zion Canyon

Uj, uj, uj. Nu har vi varit med om grejor! Dag 2 i Las Vegas bjöd på mera hotellbesök bland annat på Luxor (som en Egyptisk pyramid med Sphinxen utanför), Mandalay bay (som hade en reptilträdgård med levande rovdjur, t.ex en komodovaran) och New York, New York med en frihetsgudinna utanför och en replika av Brooklyn bridge! Dessutom hade de en jättehäftig berg-och-dal-bana på taket av hotellet. Den prövade jag (J) förstås! Den hade en loop samt en inverterad skruvkork. Mycket bra!

Eftermiddagen spenderades vid den fantastiska hotellpoolen! Eftersom The Bellagio har italiensk touch, fanns det c.a 6 olika pooler i stil med romerska bad. Mycket lyxigt och härligt! På kvällen åt vi middag på en av hotellets fina restauranger, Circo.

Vi hade ju lovat M att vi skulle spela någonting i Las Vegas så efter middagen bestämdes det att jag skulle pröva att förvalta 20 dollar vid rouletteborden. 10 minuter senare går jag därifrån med 70 dollar och eftersom vi hade bestämt att vi skulle dela på eventuella vinster fick M 17 dollar. Han var mycket nöjd och skryter nu med att jag har vunnit i Vegas till alla vi möter.

Dagen efter hade vi satt klockan på 06.15 då vi skulle bli hämtade i arla morgonstund för vidare transport till ett flygfält i närheten av Las Vegas. Väl där satte vi oss i en mindre helikopter för att ta en flygtur över och i Grand Canyon. Det var, förstås, helt fantastiskt! Vilken hisnande upplevelse; både helikopterturen men framför allt Grand Canyon. Man kan inte föreställa sig hur stort och mäktigt det är förrän man väl är där! Vi var enormt nöjda med att vi spenderade lite (sic) pengar på att ta den här turen.

Efter detta, tog vi en snabb lunch på hotellet, hämtade våra väskor och tog en taxi till Avis kontoret vid flygplatsen för att hämta upp vår hyrbil. Vi blev uppgraderade och kör nu runt i en Ford Edge, en SUV som är stor nog att klara av allt vårt bagage! Vi programmerade in GPS:en på Zion Canyon och rullade iväg på I-15 norrut (mot Salt Lake City). Efter alla förorter till Las Vegas var vägen HELT rak och GPS:en indikarade att vi inte skulle svänga förrän om 200 km!

Turen upp till Zion Canyon tog ungefär 3 timmar och var väldigt behaglig. Zion Canyon är en mindre canyon och har varit nationalpark sedan 1909. Indianerna har haft det som boplats under många år, men det var mormonerna (hyfsat nära Salt Lake, ni vet) som var de första vita som bosatte sig här. Det var också de som gav platsen sitt namn, Zion, eftersom de ansåg att det var i det närmaste ett heligt land. Klipporna är nästan röda och sträcker sig c.a 500 meter upp. Att säga att landskapet är dramatiskt vore att underdriva något enormt. Det är oerhört vackert! Vi bor på ett helt okej hotell, Quality Inn, strax utanför infarten till parken. Det går shuttlebussar var 10 minut och det finns en stor mängd vandringsleder att välja mellan. Vi valde en som heter Angel's landing och den var väldigt fin. Promenaden var ganska tuff och vi vandrade uppåt i 1.5 timmar i tryckande värme (c.a 35 grader). Vi gick inte hela då de sista 750 meterna innebar att man skulle gå på en smal klipp-kam med 400 meters stup på vardera sidan (visserligen med en kedja att hålla sig i men ändå...). Vi kom i alla fall upp till en avsats där vi kunde dricka och äta lite frukt som vi hade med oss. Därefter började vi vandringen neråt. Hela vandringen tog ungefär 2.5 timmar och vi var både möra, svettiga och trötta när vi väl var nere igen. Efter det var det underbart att ta ett dopp i poolen vid hotellet.

Nu när detta skrivs har vi just ätit en middag på en närbelägen restaurang och ska sova lite. Martins klagar på att hans ben är möra och det kan man ju förstå. I morgon ska vi gå en kortare och mindre tuff vandring innan vi hoppar in i vår SUV och kör c.a 5 timmar söderut förbi Mojave öknen och vidare mot Kalifornien!

/J, C och M


Familjen i Grand Canyon (klicka på bilderna för att göra dem större)

Martin på The Scouts Landing i Zion Canyon

Zion Canyon

Ford Edge

0 Comments:

Post a Comment

<< Home